Témáink

2012. június 3., vasárnap

BAUMIT Nyár





Itt a strandidő végre…

Itt a nyár. Milyen jóleső érzés egy forró, napsütéses nap után hazamenni, és hűsölni egy hideg ital mellett a kanapén. Persze ez csak akkor történhet meg, ha házunk, lakásunk nem melegedett át. Vannak olyan forró napok, amikor hiába a hajnali szellőztetés, otthonunk levegője nem tud felfrissülni.

Hogyan tehetünk ez ellen úgy, hogy közben igyekszünk korlátozni a környezetet és emberi szervezetet terhelő és károsító klímaberendezések használatát?
Tudta Ön hogy a mesterséges hűtés csaknem négyszer annyi energiát igényel, mint a fűtés! Egy átlagos klímaberendezés nyáron havonta akár 250 kWh-val növeli az áramfogyasztást.

Védjük épületünk falait az átmelegedéstől!

Nem kérdés ma már hogy megéri hőszigetelni. Hőszigeteléssel nyáron megóvjuk a falazatot az átmelegedéstől, télen a gyors lehűléstől. Kellemesebb és egyenletesebb lakóklímát biztosíthatunk családunk számára.

Ha már hőszigetelünk, fontos tudnunk, hogy a napsütésnek kitett homlokzatokra nem hordhatunk fel olyan sötét színeket, melyeknek a fényvisszaverő képessége (HBW-értéke) 25-nél kisebb. Amennyiben egy sötét színű vékony vakolatréteget tűző napsütésnek teszünk ki, felülete olyan mértékben felmelegedhet (mivel a hőszigetelés nem vezeti el a hőt), hogy egy hirtelen lehűlés (pl. nyári zápor) akár 50˚C-os hőmérséklet-változást okozhat ebben a vékony rétegben. A hősokk egy igen erős igénybevételt jelent, a hirtelen bekövetkező tágulás és zsugorodás akár hajszálrepedéseket is okozhat. Ezt elkerülendő tájékozódjunk midig a kiválasztott szín alkalmazhatósági köréről. Ugyanúgy igaz ez a lábazati hőszigetelésre felkerülő un. mozaik vakolatokra is.

A hőszigetelési munkákat bízza szakemberre! Nem elég, ha szakembernek vallja magát valaki. Sajnos sok helyen találkozunk nem megfelelő tapaszolással, üvegszövet beágyazással és dübelezéssel. Kérje ki a gyártó tanácsát, tájékozódjon az interneten hozzáférhető kivitelezői segédletből valamint a THR műszaki irányelvekről.

Energia TIPP: Praktikus megoldás még a redőnyök, mobil árnyékolók alkalmazása is. Egy kis odafigyeléssel (hűtési)energiát spórolhatunk meg ezzel is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése