Témáink

2017. március 24., péntek

Tetőépítés - a gerinc kialakítása

Mi egyáltalán a gerinc?

Gerincről akkor beszélünk, amikor két tetősík találkozik egymással. Mivel ez egy kényes pontja a tetőnek, nagyon fontos a gerinc megfelelő kialakítása. Amennyiben ez nem szakszerűen készül el,  a tetőnk állapota hamar romlani fog a bejutó csapadék miatt. 





A gerinc kialakítása

A két tetősík találkozását gerinccseréppel fedjük le. A gerinccserepek felrakása előtt azonban nagyon fontos, hogy kúpalátétet építsünk be.
Célja, hogy a két csatlakozó tetőfelületet vízzáróvá tegyük. Vízzáróvá, de nem vízhatlanná, ugyanis a gerinc képzése a cserép alatti szellőzést is biztosítja.
A kúpalátétet az előtte kialakított gerinclécre, vagy gerincpallóra kell feltűzni, majd csatlakoztatni kell mindkét tetőfelület cserepeihez.
 Fontos, hogy mivel a tetőcserepek különböző hullámszélességűek, a rollnak (az előbb tárgyalt kúpalátét) igazodnia kell a cserép tulajdonságaihoz. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a nagyobb hullámú cserepekhez szélesebb és nagyobb nyúlási tényezőjű rollt kell kiválasztani.

Képes fogalomtár


Taréjgerinc
A tetőn a vizszintes gerincet nevezzük egyenes vagy taréjgerincnek.




Élgerinc
A tetőn a ferde gerincet pedig élgerincnek.




Kúpalátét
A kúpcserepek alá kúpalátétet kell tenni, amely csatlakozik mindkét tetősíkhoz, és a vízzáróságot biztosítja. A képen egy tekercses típusú kúpalátét látható.




Gerinccserép
A gerinccseréppel fedjük le a két tetősík találkozása mentén kialakult élet. Sokféle létezik. A tetőcserép típusához mindig tartozik megfelelő kúpcserép.




Gerinccserép lezáró
A kezdő és záró gerinccserepekhez lezárókat alkalmazunk. 




Gerincléc
A gerinclécre tesszük fel először az alátétet, majd rögzítjük a kúpcserepet.




Videó: "A szakszerűen kialakított gerinc"

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft jóvoltából.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése