Témáink

2012. július 3., kedd

Baumit Klíma

        



      
A mészvakolat – a sokoldalú klímaszabályozó

A zseniális tojáshéj!
Mikroszkóp alatt a tojáshéj olyan bámulatosan tökéletes megoldást mutat, amit a mai napig nem tudott a modern technika lemásolni. A tojáshéj jelentős részben mészből áll, ami egy olyan klímaszabályozó burok, amely egyúttal mechanikai védelem is, az embrió fejlődésének a helye, és nem utolsó sorban táplál is. A tojáshéj szabályozza a gáz- és páracserét!

Miért „egészséges” a mészvakolat?
Mert a mész, mint építőanyag a lakóhelyiségekben egészséges lakóklímát hoz létre. A meszes klímavakolatok egy sor pozitív tulajdonsággal bírnak, ugyanúgy, mint a tojáshéj.

  • Felveszik környezetükből a káros kén-dioxidot és az üvegházhatást okozó szén-dioxidot. Egyszerűen a mész, karbonátosodása során leköti ezeket a gázokat.
  • Mikroszkópikus pórusszerkezetének köszönhetően kiváló páraszabályozó. Magas páratartalom esetén nagymennyiségű párát képes raktározni, száraz levegő esetén gyorsan tudja a tárolt vízpárát leadni. Jó páraáteresztő, páragazdálkodása változó hőmérséklet esetén is kifogástalanul működik.
  • A lúgos pH értéknek köszönhetően meggátolja a gomba- és penészképződést (rendszeres szellőztetés és 80 % alatti páratartalom esetén).
  • Antisztatikus, azaz nem töltődik fel és nem vonz magához koszszemcséket.
  • Természetes anyagokból áll.

Rendszerben alkalmazva

A beltérben használható meszes klímavakolatok különböző alkalmazási módokhoz igazodva más-más receptúrával állnak rendelkezésre. A rendszer részét képezi a meszes klímaglett is, mellyel a festéshez készíthetjük elő a falfelületet. Fontos, hogy az így elkészült falakat ne diszperziós festékekkel fessük, hiszen azzal lezárnánk a páraszabályozó pórusokat. Javasolt a természetes kötőanyagú termékek választása, pl. Baumit Klíma Festék, szilikát festékek ill. mészfestékek.




Szakértő: Koltay Katalin
k.koltay@baumit.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése