Témáink

2016. szeptember 29., csütörtök

Színezd házad a megfelelő színvakolattal

Házad homlokzatát terverzgeted és nem tudod mi ez a kavalkád? Ne aggódj nem vagy egyedül. 20 évvel ezelőtt a kőpor és néhány zsákos nemesvakolatból egyszerűbb volt a választás. Mára azonban számtalan gyártó számtalan termékét kaphatjuk ha fel szeretnénk öltöztetni házunkat. Ezek közül a Baumit az egyik vezető gyártó, és mivel elég komplex a termékpalettája, ezen keresztül szeretném neked megmutatni miképp igazodj el a lehetőségek között.

Színválasztás…mennyire sötét a sötét? Óvakodj a törpétől!

Elsőre ez tűnik a legegyszerűbbnek. Választunk egy ízlésünknek megfelelő színt. Na meg persze a családtagok megvívják a vitát, míg végül megegyezésre jutnak a megfelelő színben. Van azonban itt is néhány buktató. Néhány jótanács amit érdemes figyelembe venni amikor a színt megválasztjátok. Amiket most leírok vásárlóink több évnyi visszajelzése alapján mondom, ők már megvívták ezt a csatát, te pedig tanulhatsz belőle.

Millió szín, millió lehetőség, de mi a helyzet a sötétekkel?!

Millió színből lehet ma már választani. Színkártyák és programok segítik a választást. A sötét színek nagyon vonzóak amikor a színválasztó kártyán nézzük őket. Azonban csak óvatosan ezekkel. Amikor egy színt csak egy néhány cm méretű kártyán látjuk teljesen más színérzetet kapunk, mint amikor egy 40 m2-nyi bevakolt felületen látjuk viszont. A tapasztalatok azt mutatják, mikor kész a színezés az emberek döntő többsége úgy gondolja: „Húú ez egy kicsit túl sötét lett, pedig a színkártyán…” Igen a színkártyán nem tűnt olyan sötétnek…Pedig elhiheted ugyanaz a szín. Ma már profi színkeverés történik. Amit választasz azt kapod. A kérdés jól választottál-e...
Igaz ízlés kérdése, de a mi javaslatunk az: fontold meg a sötét színek használatát! Ötletként javaslom használj 2 színt a vakolat elkészítéséhez. Legyen egy sötét és egy világos. A sötét legyen csak egydíszítő csíkként jelen. Ezzel a kombinációval nagyon sok elégedett vásárlóval találkoztunk. Ideális választásnak tűnik. Ráadásul pénztárcakímélő is, mert a Baumitnál az árakat egyrészről a vakolat színerőssége határozza meg. Minél sötétebbet választunk, annál többet fogunk fizetni. A további árat befolyásoló tényezőkről később.
 

Barna térkő, barna tetőcserép, barna vakolat...alaphiba amit ne kövess el

A másik hiba amit sokan elkövetnek. Barna a tetőm, barna a térkövem, választok egy olyan barnát a vakolatnak is, ez megy hozzá! 
Ezzel a gondolatmenettel találkoztunk nagyon sok csalódott vásárlóval. A csalódás oka az volt, hogy minden nagyon egyszínű és egyhangú lett. Az nagyon igaz, hogy érdemes összhatásban gondolkozni, hiszen a háznak nem csak a homlokzatát fogjuk nézni, hanem együtt. Érdemes az interneten a„harmonizáló színek” szóra rákeresni, sok jó ötletet találni az egymással jól mutató színekről. Illetve az is igaz, hogy a minket körülvevő színek különféle érzeteket suggalnak felénk. Néhány ezek közül segítségként:
 

A harmónia a legfontosabb

Fehér:világos és semleges szín, tisztaságot sugall. 

Sárga:figyelemfelkeltő, lelkesítő; intenzív árnyalata idegesítő is lehet. 

Piros:heves, szinte erőszakos, nyugtalanító, ezért mindenképpen érdemes semleges színnel kombinálni.

Vörös:izgató, serkentő, szenvedélyes hatású.

Bézs:a természetesség érzetét kelti.

Zöld:nyugalmat sugall, élénk színeiben üdítően hat, frissességet közvetít.

Kék:világos árnyalata a vidámság, felüdülés színe, míg sötétebb kivitelben lehangol, hidegséget közvetít.

Lila:nyugtalanító, idegesítő, frusztráló szín.

Barna:szilárdságot, biztonságérzetet, állandóságot, nyugalmat sugall.

Struktúra választás

Miután a színválasztás megtörtént a színünkhöz választanunk kell milyen legyen a felülete a vakolatunknak.
Két fő csoportunk van kapart és dörzsölt. Mindkét csoporton belül létezik többféle vastagság. Kapart struktúránál 1,5mm , 2mm , és 3mm, míg a dörzsöltön belül csak az utóbbi két vastagság választható.
A Baumit állítása szerint ha a vastagabb felületet választjuk, tartósabb védelmet biztosítunk a mögötte lévő hőszigetelésnek vagy falnak. Nagyobb ellenállást biztosít a környezeti behatások ellen. Ezeket az állításokat sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk. 
Viszont azt is el lehet mondani, jó néhány 1,5mm-es vékonyvakolatot láttunk már ezek közül 10-15 évesen tökéletes állapotban. Szóval ijedelemre semmi okunk ha a vékonyat választjuk. Mi több azt is meg kell említeni, hogy bár a struktúrák árai között nincs különbség, a vastgabbhoz viszont értelemszerűen nagyobb anyagszükséglet tartozik, tehát végeredményében drágább lesz.

Vakolat típusa…eddig spóroltunk, itt ne tegyük

A szín kiválasztásánál spórolhattunk a világosabb színekkel, a struktúra vastagságánál spórolhattunk az anyagszükségleten. Mindezt szinte kompromisszumok nélkül megtehettük. Itt az ideje, hogy a megspórolt pénzünket a típus kiválasztásánál okosan befektessük.
Jöjjenek a jelöltek:
5 fő vakolat típust kínál nekünk a Baumit: DuotopGranoporSzilikonSzilikátNanopor.
A fantázianevek mögött legfőképp a vakolat alapját képező anyagok különbségei adják az eltérő tulajdonságokat.
A duotop és granopor a két hagyományos műgyanta alapú, a másik három speciálisabb ezáltal kiemelkedőbb minőséget biztosít.
Probléma a hagyományosakkal sincs, viszont ami a másik 3 javára mondható, hogy sokkal színtartóbbak, speciális gombaölőkkel vannak ellátva, vízlepergető hatásúak, a nanopor pedig mégöntisztuló is.

A szilikon egy kiváló választás

Én a szilikon mellett tenném le a voksomat. Ha hosszú távra gondolkodunk, és egy vakolat esetében általában igen, akkor ideális választás. Amivel többet kell befektetni, azt szinte már megspórolhattunk a világos színválasztással, és a vékonyabb struktúrával, és emellett választhatunk egy prémium minőségű vakolat típust. 
 

A nanopor a nagyágyú: öntisztuló vakolat 

A nanopor egy különleges öntisztuló. Sajnos az ára is különleges egyelőre, talán idővel olcsóbban is megkaphatjuk. A magas árért viszont egy extra-extra minőséget kapunk, ami a nanoszemcsék által
20 év múlva is olyan lesz, mint mikor elkészült.
Ez a technológia nem újdonság, a csempe fugázóknál is jelen van pl. Ebben a cikkben bővebben is olvashatsz róla.

Ha már átlátod taktikázz…

A Baumit vakolat rendszer mibenlétét megértettük, de úgy érzed még nem vagy közelebb a megoldáshoz. Színvakolat kalkulátorunkat neked készítettük, hogy a rengeteg eléd táruló variáció közül a leggyorsabban tudj összehasonlítani, és a pénztárcádhoz legmegfelelőbb áron megtalálni amire szükséged van.
Csinálj millió kalkulációt, mentds le őket, nyomtasd kihasonlítsd össze. Ígérem könnyebb lesz dönteni ha egyszerre több variációt látsz, és látod a köztük lévő különbségeket árban és tudásban.  
A kalkuláció után, akár meg is rendelheted őket. 180 kg rendelése felett már ingyenesen házhoz szállítjuk az ország egész területére.

Színvakolat kalkulátor indítása itt!

Jó kalkulálgatást!