Témáink

2012. augusztus 20., hétfő

Baumit passzív ,ragasztótárcsa


Passzívházak hőszigetelése


A passzívházaknak általában 40 - 50 cm vastag falszerkezete van, ebből a külső hőszigetelés vastagsága általában 20 - 30 cm. (Az aljzat- a fal- és tetőszerkezet hőátbocsátási tényezője  0,15 kWh/m2 alatti.)

Az ilyen vastagságú hőszigetelő lemezek rögzítése - amennyiben mechanikusan (dübelek) is szükséges a ragasztás mellett - kihívást jelenthet. Eddig minél vastagabb volt a hőszigetelő lemez, annál hosszabb dübel és fúrószár kellett, melyek megemelték a járulékos költségeket. Mára ez a múlté.

A ragasztástechnika világában élünk. A ragasztók egyre többször veszik át a hagyományos rögzítési módok szerepét, mint pl. hegesztést, csavarozást, szegecselést. Az autók, repülőgépek, sőt hidak építésekor a ragasztás egyre nagyobb teret hódít. A Baumit Kft. kifejlesztett a polisztirol hőszigetelő lemezek rögzítésére egy olyan rendszert, melynek lényege, hogy azokat un. StarTrack ragasztótárcsákra ragasztják fel.*

 

A StarTrack ragasztótárcsa nem fúrja át a hőszigetelést, megszűnnek a pontszerű hőhidak. Nem kell különböző méretű rögzítő elemeket vásárolni az eltérő vastagságú lemezekhez. A tárcsákat 40x40-es raszterben kell a homlokzaton elhelyezni, ezekre ragasztó kerül, majd a hőszigetelő táblákat erre kell felhelyezni. 

 

A fejlesztés és vizsgálatok során igazolódott, hogy a tárcsás rögzítés szakadási képe kedvezőbb a hagyományosnak mondható dübelezéssel történő rögzítéssel szemben, így bátran ajánljuk minden építkezőnek, aki költséghatékony módon szeretné vastag hőszigetelését rögzíteni. Természetesen utólagos hőszigetelés esetén is kiváló megoldás ez a termék, hiszen a tárcsák felülete a ragasztási felület, így legyen akár régi laza, málló vakolat a falon, nem szükséges annak eltávolítása.

 

*(A tárcsákra csak a Baumit StarContact vagy Baumit openContact ragasztótapasz kerülhet, hiszen a rendszer ezzel a termékkel került bevizsgálásra.)

 

www.ragasztotarcsa.hu

 

Szakértő:

 

Koltay Katalin

k.koltay@baumit.hu