Témáink

2012. június 28., csütörtök


Miért szükséges szigetelni épületeinket?

 

Házad szigetelése segít egy kényelmes lakókörnyezet kialakításában, a belső hőmérséklet és az energiaköltségek kordában tartásában.
A szigetelés fő célja akadályt képezni az épület körül, vagyis a tetőn, a falon, és a padló alatt, ami csökkenti a bejutó hőmennyiséget egy meleg-, és csökkenti a hőmennyiség veszteséget egy hideg napon.
Az alábbi ábra szemlélteti a hő / hűtött levegő elvesztésének különféle módjait egy átlagos házban.
House_loses
Ajtók és ablakok körüli rések: 25%
Tető: 25%
Falak: 25%
Padló: 15%
Ablakok: 15% 
Mivel a legtöbb hőveszteség a tetőn és a falakon át keletkezik, ezeken a területeken a legfontosabb a szigetelés.

Hogyan működik a szigetelés?

Egy forró napon szigetelés nélküli, napsütötte beton tető és a falak   kezdik elnyelni a hőt az épület külső oldalán. A tető lesz a legmelegebb, és elkezdi ezt a hőt kibocsátani az épületben, aminek következtében melegebb környezet alakul ki az épületen belül.
Mivel nagy a beton és tégla hőtárolási kapacitása, a tető és a falak melegek maradnak az éjszaka folyamán, és az épület belseje kellemetlenül meleggé válik a nyár folyamán.
Ennek az ellenkezője történik a téli időszakban, amikor a termelt hőt  elnyelik a falak és a tető, majd kibocsájtják kívül az éjszaka folyamán, így a belső hőmérséklet könnyen lecsökkenhet a külső dermesztő hideg szintjére.
A meleg levegő mindig a hideg levegő irányába áramlik. Az egyetlen út, hogy megállítsuk ezt a folyamatot az a jó hőszigetelés. 
A jó hőszigetelés megakadályozza a hő áramlását a tetőn  és a falakon keresztül, így az épület hőmérséklete kellemes szinten tartható, sokkal kevesebb fűtési és hűtési energiával. Ezért az épület belseje továbbra is viszonylag hűvösebb lesz, mint a forró külső környezet, egy hideg éjszakán vagy télen pedig, a legtöbb hőt, ami a házon belül marad felfogja a szigetelés, így megőrizheted az otthonod melegét.
Szigetelt otthon olyan, mint egy kabátot viselni télen, és egy napernyő alatt feküdni nyáron.

A nem járható padlásfödém hőszigetelése nem túl nagy kiadás (100m2-es alapterületű tetőnél 130-150.000.-Ft / 20 cm vastagságban Isover Domo-val), ráadásul házilag is, viszonylag gyorsan kivitelezhető. Padlásfödémünk letakarítása után pár mozdulattal le is teríthetjük a szigetelni kívánt felületet. Rendkívül sokat spórolhatunk vele nyáron a klímaberendezés költségén ugyanúgy, mint télen a fűtés költségén, ráadásul élhetőbb lesz környezetünk is. 

Léteznek olcsóbb változatok is (75-90.000.-Ft / 20 cm vastagságban), viszont ezen üveggyapotoknál nem garantált két évnél tovább a vastagságuk megtartása, adott időközönként újabb rétegek leterítése szükséges, véglegesen lezárni az összeesés, és a hőhidak képződésének veszélye miatt TILOS.

2012. június 3., vasárnap

BAUMIT Nyár





Itt a strandidő végre…

Itt a nyár. Milyen jóleső érzés egy forró, napsütéses nap után hazamenni, és hűsölni egy hideg ital mellett a kanapén. Persze ez csak akkor történhet meg, ha házunk, lakásunk nem melegedett át. Vannak olyan forró napok, amikor hiába a hajnali szellőztetés, otthonunk levegője nem tud felfrissülni.

Hogyan tehetünk ez ellen úgy, hogy közben igyekszünk korlátozni a környezetet és emberi szervezetet terhelő és károsító klímaberendezések használatát?
Tudta Ön hogy a mesterséges hűtés csaknem négyszer annyi energiát igényel, mint a fűtés! Egy átlagos klímaberendezés nyáron havonta akár 250 kWh-val növeli az áramfogyasztást.

Védjük épületünk falait az átmelegedéstől!

Nem kérdés ma már hogy megéri hőszigetelni. Hőszigeteléssel nyáron megóvjuk a falazatot az átmelegedéstől, télen a gyors lehűléstől. Kellemesebb és egyenletesebb lakóklímát biztosíthatunk családunk számára.

Ha már hőszigetelünk, fontos tudnunk, hogy a napsütésnek kitett homlokzatokra nem hordhatunk fel olyan sötét színeket, melyeknek a fényvisszaverő képessége (HBW-értéke) 25-nél kisebb. Amennyiben egy sötét színű vékony vakolatréteget tűző napsütésnek teszünk ki, felülete olyan mértékben felmelegedhet (mivel a hőszigetelés nem vezeti el a hőt), hogy egy hirtelen lehűlés (pl. nyári zápor) akár 50˚C-os hőmérséklet-változást okozhat ebben a vékony rétegben. A hősokk egy igen erős igénybevételt jelent, a hirtelen bekövetkező tágulás és zsugorodás akár hajszálrepedéseket is okozhat. Ezt elkerülendő tájékozódjunk midig a kiválasztott szín alkalmazhatósági köréről. Ugyanúgy igaz ez a lábazati hőszigetelésre felkerülő un. mozaik vakolatokra is.

A hőszigetelési munkákat bízza szakemberre! Nem elég, ha szakembernek vallja magát valaki. Sajnos sok helyen találkozunk nem megfelelő tapaszolással, üvegszövet beágyazással és dübelezéssel. Kérje ki a gyártó tanácsát, tájékozódjon az interneten hozzáférhető kivitelezői segédletből valamint a THR műszaki irányelvekről.

Energia TIPP: Praktikus megoldás még a redőnyök, mobil árnyékolók alkalmazása is. Egy kis odafigyeléssel (hűtési)energiát spórolhatunk meg ezzel is.